Vyhledávání


Kontakt

DIVADELNÍ SPOLEK BEZGEST
kinosál - Palackého 60
672 01 Moravský Krumlov

+420 776 330 040

E-mail: bezgest@centrum.cz

EPOPEJ V KRUMLOVĚ KONČÍ

18.06.2010 19:05

 

02. 07. 2010 Rubrika: Zprávy z regionu

Epopej nadobro končí !!!

/Moravský Krumlov/ Slovanská epopej Alfonse Muchy bude pro veřejnost na krumlovském zámku přístupná do 15. července. Končí tak několikaleté prodlužování nájemní smlouvy mezi pražskou a místní radnicí. Nadarmo také vyšel poslední krok Johna Muchy, který se dožadoval předběžného opatření soudu. Tím chtěl vnuk slavného Alfonse zastavit stěhování z Moravského Krumlova do Prahy.

„Otevřeno bude do 15. července. Rozloučení s Epopejí se uskuteční 12. července v 19 hodin, kdy na zámku proběhne v rámci Hudebního festivalu Znojmo koncert pro Slovanskou epopej. Půjde o recitál sólistky varšavské opery Anny Mikolajczyk s doprovodem Edwarda Wolanina. Neskutečně mě uzavření Epopeje mrzí. Udělali jsme maximum pro to, aby v Krumlově Epopej zůstala. Nemůžeme ale zpochybňovat vlastnické vztahy a ani se plést do sporu, který vede John Mucha vůči Praze,“ uvedl k Epopeji místostarosta Tomáš Třetina.

Epopej podle očekávání zažívá v současných dnech rekordní návštěvnost. Především poslední víkend trhal rekordy. V neděli se na plátna českého velikána přišlo podívat téměř 900 lidí. Dá se očekávat, že s příchodem prázdnin a téměř jistou informací o ukončení expozice se na plátna přijdou podívat další tisíce návštěvníků z daleka, ale i těch, kteří byť měli Epopej za humny, to prostě nějak nestihli. Nebudou mezi nimi bohužel chybět pracovníci stěhovací firmy, kteří se budou připravovat na odvoz pláten do Prahy.

Zdroj: ZRCADLO - Nezávislý regionální čtrnáctidenní

 

 

18. 06. 2010 Rubrika: Zprávy z regionu

Mucha s odvoláním neuspěl

/Moravský Krumlov/ John Mucha a jeho nadace v minulých dnech podala předběžné opatření, na jehož základě měl soud určit, kdo rozhodne o osudu Slovanské epopeje. Předběžné opatření mělo zamezit Praze v nakládání s Epopejí do doby, než by bylo ve věci rozhodnuto soudně.

Soud Muchovi nevyhověl a předběžné opatření nevydal. Je tak opět ve hře poslední verze, která hovoří o ukončení expozice do 15. července a převozu pláten do pražského Veletržního paláce, kdy by měly být po dobu osmi měsíců provizorně vystaveny a pak postupně restaurovány.

Pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha byl postupem Johna Muchy rozčarován a návrh na předběžné opatření bral spíše jako špatný vtip. „Není mi vůbec jasné, jaký vztah má Muchova nadace ke Slovanské epopeji,“ uvedl Pecha s odkazem na skutečnost, že dílo vlastní Praha.

John Mucha Praze vlastnictví Epopeje neupírá, nechce ovšem připustit jakákoliv provizoria, co se výstavních ploch týče. Chce, aby plátna byla umístěna dle přání jeho dědečka v samostatném a umělecky vhodném pavilonu. Mucha již několikrát uvedl, že nadace má investory, kteří by výstavní pavilon zaplatili. Rozhodně však odmítá variantu Veletržního paláce i Vítkova.

Podmínky pro vystavení Epopeje v Moravském Krumlově vnímá John Mucha jako uspokojivé. Hovoří o tzv. „trvalém provizoriu“, které ale plátnům zcela vyhovuje a je lepší než jakékoliv provizorium v Praze. Naopak o neúnosných a pro Epopej likvidačních podmínkách hovoří pražský radní Ondřej Pecha.

V rozhovoru pro Českou televizi v pořadu Reportéři ČT několikrát zdůraznil, že podmínky, které panují na krumlovském zámku, jsou zcela nevyhovující. Divák neznalý věci mu jistě dá za pravdu, když jeho slova podbarvují záběry na zadní trakt zámecké budovy, který je v dezolátním stavu, ale s výstavními prostory, kde jsou plátna umístěna, nemá vůbec nic společného.

Cyklus dvaceti pláten Slovanské epopeje je na moravskokrumlovském zámku více než 45 let. Praha smlouvu o zápůjčce vždy prodloužila a naděje pro Krumlov, že se tak stane i tentokráte, pomalu vyhasíná. Je jisté, že John Mucha se s rozhodnutím soudu nesmíří a bude proti odvozu Epopeje bojovat dál. Zbývá mu ale sotva měsíc.

Zdroj: ZRCADLO - Nezávislý regionální čtrnáctidenník